Hitteprotocol van de vleessector werpt vruchten af

Algemeen • 26 augustus 2024 Nieuwsbericht

De afgelopen periode hebben we meerdere dagen te maken gehad met flink warm weer en ook deze week gaat het kwik weer omhoog. Woensdag as. verwacht het KNMI een temperatuur van 28 graden in De Bilt. Om het welzijn te waarborgen van dieren die op warme dagen vervoerd worden, hanteert de Nederlandse vleessector al jaren een hitteprotocol. Het protocol is van kracht als het KNMI dagen verwacht met temperaturen boven de 27 graden Celsius in Nederland.

Het hitteprotocol en de vele maatregelen bij de slachthuizen hebben een goede uitwerking op het borgen van dierenwelzijn bij de slachterijen.

Eigen protocol
Het hitteprotocol is door de sector zelf opgesteld, in afstemming met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Met het protocol is de sector goed voorbereid op hete zomerdagen, zodat hittestress bij landbouwhuisdieren kan worden geminimaliseerd. De COV overlegt regelmatig met het ministerie van Landbouw (LVVN) en de NVWA hoe de maatregelen hun werk doen en of aanpassing gewenst is. Dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals monitort op hete dagen regelmatig of de borging van dierenwelzijn tijdens de aanvoer bij slachterijen op orde is.

Hitteprotocol werpt vruchten af
Slachterijen werken sinds 2016 volgens een protocol met te nemen maatregelen. Doel is ook bij extreme temperaturen het welzijn van landbouwhuisdieren tijdens transport en bij ontvangst op de slachterij te kunnen borgen. De maatregelen maken onderdeel uit van de standaardwerkwijzen die ieder slachthuis heeft.

Maatregelen
Vanuit het hitteprotocol kunnen slachterijen een bedrijfsprotocol opstellen met eigen maatregelen. Iedere slachterij is anders, en daarom verschilt de invulling per slachterij. Het hangt af van de situatie, de ligging van de slachterij en de hoeveelheid aanvoer.

Voorbeelden van maatregelen bij slachterijen: wachttijd bij de aanvoer minimaliseren door aanpassingen in de planning, schaduw en verneveling creëren op de aanvoerplaats of ventilatoren plaatsen. Ook een optie is om ’s morgens eerder te beginnen omdat het dan koeler is, maar daarbij is bepalend of er beschikbaarheid is van keurende dierenartsen bij de NVWA en KDS.

Voor dier en mens
Kortom: ook in geval van extreme temperatuuromstandigheden is het van belang dat het dierenwelzijn geborgd blijft. Tijdens het laden op de boerderij, tijdens transport en bij het lossen op de slachterij. Van veehouders en transporteurs tot slachterijen: alle partijen in de keten zijn met het hitteprotocol voorbereid om bij zomerse warmte optimale omstandigheden te creëren voor de dieren.

Daarbij wordt ook aan de mensen gedacht. De slachterij doet er alles aan om het welzijn van de eigen medewerkers én de bezoekende keuringsdierenartsen (Arbo-omstandigheden) in het bedrijf zo comfortabel mogelijk te maken.

 
« Terug naar overzicht