De Nederlandse vleessector – van boer tot bord – kent veel uitdagingen op dit moment. In dit bericht vertel ik je hoe het Wereld Vlees Congres 2023 deze uitdagingen behandelt. En waarom je dus aan dit congres moet deelnemen. Pak die kans!
Zorg dat je er bij bent op 11 en 12 oktober in Maastricht! Meld je nu aan!
Uitdagingen voor de vleessector
Consumenten vragen zich af of het eten van vlees nog wel gezond is. En of ze het milieu redden als ze minder vlees gaan eten. Ook maken ze zich zorgen over het welzijn van dieren in de veehouderij. De politiek maakt beleid om het produceren en het eten van vlees te ontmoedigen. De Europese en Nederlandse regels voor de veehouderij en vleesproductie worden strenger. Ondertussen stijgen de productiekosten en is het steeds moeilijker om goede medewerkers te vinden.
Op het Wereld Vlees Congres 2023 komen al deze uitdagingen aan bod. Experts van over de hele wereld geven hun visie en delen hun kennis met jou. Hieronder vind je vier aansprekende voorbeelden:
Vlees is gezonde voeding
Professor Luc van Loon is een wereldwijd toonaangevende wetenschapper. Hij is hoogleraar ‘Voeding en Bewegen’ aan het Academisch Ziekenhuis van de Universiteit Maastricht. En verbonden aan de universiteiten van Melbourne en Brussel. Professor Van Loon onderzoekt de effecten van vleeseiwit ten opzichte van plantaardig eiwit in de voeding. Hij zal zijn nieuwe onderzoeksresultaten presenteren. Daaruit blijkt een duidelijk positieve relatie tussen de eiwitbron in de voeding en de spieropbouw van mannen. Van Loon presenteert wetenschappelijke bewijs daarvoor op het World Meat Congress in Maastricht. Fun fact: Luc was ook betrokken bij de groep wetenschappers die profwielrenner Tom Dumoulin adviseerde toen hij de Giro d’Italia won.
Vermindering van de opwarming van de aarde
Jason Clay, vicevoorzitter van het Wereld Natuur Fonds, vertelt over zijn strategie om de opwarming van de aarde terug te dringen. De opwarming van de aarde is een uitdaging én een kans voor de vleessector. Het WNF wil wereldwijd met de vleessector de opwarming van de aarde aanpakken. Samen zoeken we naar duurzame vleestoeleveringsketens.
Jason Clay is hoofdspreker in een belangrijke sessie op het Wereld Vlees Congres. Een sessie waarin we met elkaar spreken over onze ambities om de opwarming van de aarde te verminderen. En over nieuwe, wetenschappelijk onderbouwde strategieën om dat te bereiken. We laten zien hoe slimme en duurzame keuzes in de gehele productieketen er nú al voor zorgen dat de CO2-voetafdruk van varkensvlees en rundvlees enorm zijn verlaagd. Eén van de randvoorwaarden is een effectieve samenwerking in de hele toeleveringsketen. Mis deze kans niet, en wordt ook deelnemer aan de natuurlijke en duurzame weg naar CO2-neutraal vlees!
Dierenwelzijn, markt en samenleving
Gemma Willemsen van dierenwelzijn-NGO ‘Eurogroup for Animals’ vertelt over de intensieve samenwerking tussen NGOs en vleesproducenten. Door samen standaarden en labels te ontwikkelen, kunnen we vlees met een hoger dierenwelzijn beter verkopen. Gemma Willemsen gaat dieper in op de kansen die dit biedt voor mens en dier. Ook vertelt ze hoe bedrijven en NGOs samen succesvol kunnen werken aan dierenwelzijn.
Andere sprekers in dezelfde sessie geven ook hun visie op de randvoorwaarden voor een succesvolle samenwerking en een brede acceptatie van producten met meer dierenwelzijn in de markt. Bedrijven moeten bijvoorbeeld met elkaar zorgen voor bescherming van de investeringen van degenen die bereid zijn te investeren in meer dierenwelzijn. Verschillende markten laten al een substantieel marktaandeel (>50%) zien in vlees met meer dierenwelzijn. Dát is het resultaat van effectieve samenwerking van NGO’s en bedrijven.
Chinese markt
De volledige verwaarding van het geslachte dier is één van de belangrijkste uitdagingen van vleesproducenten wereldwijd. Door gebruik te maken van de culturele culinaire verschillen wereldwijd, kunnen we elk onderdeel brengen bij de consument die dat het beste waardeert. De Chinese markt is belangrijk voor die vleesdelen waar op de thuismarkt van de producenten weinig belangstelling voor is.
Het verkrijgen van toegang tot de Chinese markt is een sleutelfactor. Toegang behouden ook. Daarbij is de wereldwijde diergezondheidssituatie, in het bijzonder voor Afrikaanse Varkenspest, van groot belang. Dat geldt ook voor de impact van de recente pandemie en de ambities op het gebied van voedselzekerheid en voedselautonomie in de verschillende delen van de wereld. Hoe gaat China met deze uitdagingen om?
Een vooraanstaande spreker uit de Chinese industrie, de heer Chen Wei, vice-president van de Chinese Meat Association, zal zijn visie met ons delen. Ook zal hij een aantal interessante vraagstukken voorleggen aan het publiek.
Dat mag je niet missen! Zorg dat je er bij bent op 11 en 12 oktober in Maastricht!
Tot in Maastricht,
Laurens Hoedemaker