Hogere prijzen zorgen voor records bij NL landbouwproducten

COV-nieuws • 27 januari 2023 Nieuwsbericht

De waarde van de Nederlandse handel in landbouwgoederen is in 2022 gestegen tot € 122 miljard. Dat melden de Wageningen Universiteit (WUR) het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Met € 11 miljard neemt de (inter)nationale afzet van Nederlands vlees nu de derde plaats in.

Nederlands vlees en vleeswaren stegen over 2022 in totaal zo’n 17,5% in waarde. Dit wordt met name afgezet in een Noordwest Europese regio, afhankelijk van de marktvraag, de specifieke producten en de verdere deelmarkten, maar is ook daarbuiten gewild. Dat laatste is ook nodig om het totale karkas duurzaam tot waarde te brengen.

Bron: Vakblad voedingsindustrie


Zuivel en eieren (€ 11,9 miljard), sierteeltproducten (€ 11,5 miljard), vlees (€ 11 miljard), dranken (€ 8,1 miljard) en natuurlijke olie en vetten (€ 8,1 miljard) zijn bij de belangrijkste productgroepen. Zuivel en eieren zijn in 2022 geklommen van plek drie in 2021 naar de belangrijkste productgroep in 2022. De stijging van de omzetten komt vooral door hogere prijzen van grondstoffen en energiekosten.
Ook de importwaarde is gestegen: van vlees ging dit met bijna 39% naar zo’n € 5,5 miljard. Dat is deels overigens ook doorvoer.

Minister Adema van Landbouw heeft in een reactie aangegeven trots te zijn op deze prestatie van het Nederlandse landbouwbedrijfsleven als internationaal belangrijke leverancier van voedingsmiddelen.

Bron: CBS-WURVakblad voedingsindustrie

 
« Terug naar overzicht