VSV trip naar Wales groot succes

Algemeen-besloten • 04 oktober 2019Een week geleden was de langverwachte VSV trip naar Wales. Dit was een groot succes.

Het was een strak programma met een uitgebreid bezoek aan vier schapenslachterijen bezoeken in twee waarvan er 3 slachterijen meer dan één miljoen schapen per jaar slachten en de laatste slachterij ‘maar’ een half miljoen schapen slacht.

 

Donderdag 26 september gingen we direct na aankomst op het vliegveld in Cardiff door naar slachterij

Kepak St Merryn, Merthyr Tydfil in Glamorgan. Deze runder- en schapenslachterij was tot afgelopen jaar onderdeel van 2Sisters Food group en daarvoor onderdeel van VION UK.
Er worden zo’n 20.000 schapen en 2.500 runderen per week geslacht. Een indrukwekkend gezicht om een schapenslachtlijn te zien waar zo’n 450 schapen  per uur worden geslacht.
Na de presentatie en lunch gingen we verder naar de tweede slachterij van de dag:

Dunbia Llanybydder

Dunbia is door het samengaan met Dawn Meats uit Ierland het grootste food foodbedrijf uit Ierland en VK met een omzet van 2 miljard. Met 12 productielocaties in VK en 10 in Ierland verwerkt deze organisatie jaarlijks 3 miljoen schapen en 1 miljoen runderen.
De plant in Llanybydder is nog iets grotere slachterij dan het eerste bezoek en de verschillen in de slachtlijn zijn duidelijk zichtbaar.

In de avond kregen we een grandioos diner aangeboden door HCC Meat Promotion Wales met natuurlijk lamsvlees als hoofdgerecht.

 

De volgende morgen vertrokken we om 8 uur naar de eerste bezoek van de dag slachterij Randall Parker Llanidloes en als laatste de coöperatieve slachterij Farmers Fresh (voorheen Fairfield Meat Co Ltd.). De laatste slachterij is een oudere. Waarbij de laatste (de kleinste van de vier met ‘maar’ 200 schapen per uur) weer totaal anders was dan de voorgaande slachterijen.

Na een heerlijke lunch aangeboden door Farmers Fresh kwam het einde in zicht. De helft van de groep ging vrijdagavond via Manchester naar huis. De andere helft van de groep had nog een gezellige avond in Liverpool voor de boeg.

Samenvattend

Het was een bijzonder interessante en gezellige trip waarbij we veel hebben gezien. Alle bezochte bedrijven waren erg transparant en open. Indien er vragen werden gesteld over specifieke onderdelen van het slachtproces werden kosten, noch moeite gespaard om het ons te laten zien. Soms liepen we er speciaal voor om, zoals bijv. het van dicht bij zien van de fixatie en het bedwelmen.

Natuurlijk willen de bezochte bedrijven ook zaken doen met de Nederlandse vleessector. Zie hier de contactgegevens van de bedrijven:

Kepak: Wim Van Haeren Wim.VanHaeren@kepak.com
M +31 6 502 36 904

Dunbia: Tom Coles Tom.Coles@dunbia.com
+44 7590443319

RPF: Dale Williams dalewilliams@randallparkerfoods.com
+44 7879 892600

Farmers Fresh: Mike Gooding mikegooding99@icloud.com 
+44 7968 728667

Tot slot wordt HCC Meat promotion Wales hartelijk bedankt voor de organisatie waarbij in het bijzonder Kate Patten vanuit HCC en Andre Adolfs als vertegenwoordiger voor Nederland.

Contactgegevens Andre Adolfs:
Andre.adolfs@aafoods.nl   +31 6 83019495

 

 
« Terug naar overzicht