Website ‘meat-the-facts’ gelanceerd

Algemeen • 26 september 2019 Nieuwsbericht

Met Vlees.nl hebben we in Nederland al de nodige jaren een goed platform met veel, uitgebreide informatie over vlees en de productie daarvan. Om een betere en eerlijker dialoog te kunnen voeren, hebben nu ook de Europese koepels rond vee & vlees, waaronder de UECBV, een website gelanceerd. Deze moet zin en onzin van elkaar helpen scheiden.
De site: www.meatthefacts.eu  is op een speciale bijeenkomst in het Europese Parlement gepresenteerd.

In de persverklarting wijzen de initiatiefnemers erop, dat het publieke debat over vee en vlees gedomineerd wordt door belangengroepen, die met name mythes en vooral veel radicale standpunten verspreiden, met name over de dierhouderij. Dit wordt permanent versterkt op de sociale media, in de (algemene) pers en vindt een gewillig oor bij tal van politici. Dit alles heeft veel impact op de beeldvorming bij het ‘grote’ publiek. Het staat vaak echter in stevig contrast met de werkelijkheid van de dierhouderij en de andere voedselproducenten in de keten.

Tijdens de presentatie, waarbij ook Vlees.nl als één van de nationale platforms vertegenwoordigd was, werd bijvoorbeeld al ingegaan op de waterfootprint. Zo wordt alom de fabel verspreid, dat het liefst 15.000 liter water zou vergen om één kilo rundvlees te produceren. Dat klopt feitelijk niet (zie ook Vlees.nl) en het werkelijke waterverbruik is bovendien voor veruit het grootste deel het goed benutten van regenwater (via gras). Het is geen drink- dan wel douchewater, wat vaak wel wordt gesuggereerd.

COV
De COV is blij met het initiatief, waarbij ook UECBV en Vlees.nl zijn betrokken. De maatschappelijk discussie over de hoofdthema’s rond kwaliteit, gezondheid, dierenwelzijn en duurzaamheid gaat door. Het kan echter niet zo zijn, dat kritiek niet op feiten is gebaseerd.Het kan ook niet zo zijn dat er geen eerlijke dialoog gevoerd wordt met de vele betrokkenen, die dagelijks zorgen voor hoogwaardig en verantwoord geproduceerd voedsel. Het is goed dat de Europese koepels de eigen content gezamenlijk gepresenteerd hebben via deze nieuwe website

Volg op twitter de hashtag #meatthefacts en zie verder de introductie op youtube

 
« Terug naar overzicht